четвер, 15 березня 2018 р.


         Лепбук як новітній спосіб систематизації знань
Лепбук – новітній спосіб організації навчальної діяльності з дошкільниками і молодшими школярами. Це гра, творчість, пізнання і дослідження нового, повторення і закріплення вивченого, систематизація знань і просто інтресних вид спільної діяльності батьків і дитини.
ЩО ТАКЕ ЛЕПБУК?
По суті лепбук являє собою папку або міні-книжку, в якій систематизовані знання з якоїсь теми. Теми можуть бути як широкі («Математика», «Погода», «Спорт»), так і вузькі («Кішки», «Сніг», «Яблука»). У такій книжці багато кишеньок та конвертиків, що містять необхідний систематизований матеріал (у тому числі ілюстративний) для вивчення і закріплення знань по темі.
Лепбуки допомагають швидко і ефективно
засвоїти нову інформацію і закріпити вивчене в пізнавально-ігровий формі. Ці тематичні посібники мають яскраве оформлення, чітку структуру і в ідеалі розробляються спеціально під конкретну дитину з її рівнем знань. Поширені також і «колективні» тематичні папки – лэпбуки в дитячих садах і школах – виготовляються вихователями та вчителями.
Оптимальний вік дитини для початку занять з тематичними папками – 5 років. Ідеальний варіант виготовлення тематичної папки – спільно з дитиною, тоді він запам'ятовує інформацію в процесі створення лэпбука. У ході роботи з тематичним матеріалом дитина проводить спостереження, виконує завдання, вивчає і закріплює ифнформацию. Згодом, маючи під рукою готову тематичну папку, дитина може освіжити свої знання з тієї чи іншої теми.
Лепбук – підсумковий результат спільної роботи з дітьми по тій або іншій темі. Його виготовлення повинні передувати тематичні заняття та ігри, обговорення і розмови про складних питань, виконання завдань. В цьому випадку дитина буде готовий до виготовлення тематичної папки разом з вами, і вона дійсно виконає свою роль як закріплює, систематизирующего дидактичного та ігрового посібника.
РІЗНОВИДИ ТЕМАТИЧНИХ ПАПОК
В залежності від призначення:



  навчальні;
  ігрові;
  вітальні, святкові;
  автобіографічні (папка-звіт про якусь важливу подію в житті дитини: подорож, похід в цирк, каникулярном дозвіллі тощо)
В залежності від форми:



  стандартна книжка з двома розворотами;
  папка з 3-5 розворотами;
  книжка-гармошка;
  фігурна папка.
Організація матеріалу:



  стандартні кишеньки;
  звичайні і фігурні конверти;
  кишеньки-гармошки;
  кишеньки-книжки;
  віконця та дверцята;
  обертові деталі;
  высовывающиеся деталі;
  картки;
  теги;
  стрілки;
  пазли;
  чисті аркуші для заміток і т. д.

Немає коментарів:

Дописати коментар