вівторок, 10 жовтня 2017 р.

10 методів видавати нові ідеї


Креативність – якість, яку високо цінять не лише роботодавці. Уміння нестандартно мислити дуже корисно в усіх сферах життя. Таким треба народитись? Чи здатність креативно мислити можна розвинути?
1. Мозковой штурм. Автором цього методу є Алекс Осборн. Група людей активно пропонує різноманітні ідеї, учасники групи намагаються їх розвинути, аналізуючи, виявляючи переваги та недоліки.

2. Метод Эдварда де Боно «Шість капелюхів». Під час творчого процесу людина по черзі одягає 6 капелюхів різного кольору. В білому вона перевіряє цифри та факти, в чорному – намагається знайти негативні риси, в жовтому – аналізує позитивні моменти, в зеленому обдумує нові ідеї, в червоному може дозволити активний вияв емоцій, а в синьому – підводяться підсумки.
 3. Метод «Ментальні карти» разробив Тоні Бьюзен. В його теорії звертається увага на те, що креативність тісно пов’язана з пам’яттю людини, тому розвивати потрібно саме пам’ять. Вын запропонував написати в центры листа ключове поняття, а всі асоціаціъ, що потрібно запам’ятати, писати на гілках, що йдуть від головного слова Ідеї також можна малювати. Створення такої карти дозволяє придумувати нові асоціації, образ карти набагати краще запам’ятається.
4. Синектика. Автор — Уільям Гордон. В його теорії головне джерело нових ідей – пошук аналогій. Спочатку потрібно обрати об’єкт і накреслити таблицю для його аналогій. В першому стовпці пишуться прямі аналогії, в другому – опосередковані, наприклад, ознаки першого стовпця. Потім співставляють ціль, об’єкт і опосередковані аналогії. Н-д: об’єкт — олівець, задача — расширити асортимент. Прямая аналогія — об’ємний олівець, її заперечення— плоский олівець. Результат – олівець-закладка.

5. Метод фокальних об’єктів від Чарльза Вайтинга. В цьому методі об’єднуються ознаки різних об’єктів в одному. Н-д: свічка и поняття «Новий рік». Новий рік означає свято, іскри бенгальських вогників, до свічки це теж відноситься. Якщо бенгальську свічку чтерти в порошок і додати його у віск, то вийде «новорічна» свічказ іскристим порошком всередині.

6. Морфологічний аналіз, запропонований Фрицем Цвікі,полягає в тому, що предмет, який досліджують, розкладають на компоненти, з яких вибирають основні характеристики.Потім їх змінюють і намагаються знову зібрати разом. В результаті виходить новий об’єкт. 
7. Непрямі стратегії. Цей метод придумали Брайан Эно і Пітер Шіидт. Для цього методу потрібна колода карт з  командами, н-д, «дай волю злості», «вкради рішення» і ін. Потрібно слідувати підказкам.

 8. Метод «Автобус, ліжко, ванна». В його основі переконання, що нові ідеї не тільки знаходяться в нашій підсвідомості , але й рвуться назовні, потрібно їм не заважати вийти. Нова ідея може прийти в голову в найнезвичайнішому місці.

9. Розшифровка. Для цього потрібно взяти незрозумілий напис на іноземній мові, н-д, ієрогліфи. В людини, що розгадує цей напис, в цю мить народжуються найрізноманітніші асоціації..

10. Капкан для ідей. Тут потрібно фіксувати абсолютно всі ідеї, можна їх записувати на диктофон чи в зошит, а потім повертатись до них.

Немає коментарів:

Дописати коментар